Varmt eller kallt i din lägenhet?
Frågor och svar om värmen i din lägenhet
Mellan sommar och vintertid får vi många frågor om värmen i lägenheten.
Under sommaren kan temperaturen i lägenheten ligga upp emot 25 grader och när det senare på hösten blir kallare ute sjunker även temperaturen i din lägenhet. Det kan då upplevas om kallt i lägenheten. Vi ger här några hållbara tips och åtgärder man som hyresgäst kan göra för att inomhusklimatet ska vara bra.
Kumla Bostäder eftersträvar att inomhustemperaturen i lägenheten under höst och vinter ska ligga på minst 20 grader vilket är socialstyrelsens rekommendation.
Visar termometern lägre än 20 grader kan du kontrollera följande i din lägenhet:
- Har du möbler, till exempel en soffa eller en säng, framför elementen? Det hindrar värmen från att sprida sig i lägenheten – dags att möblera om!
- Har du tunga, tjocka gardiner som hänger framför elementen? Det hindrar också värmen från att ta sig fram – byt gardiner!
- Har du stängt tilluftsventilerna ovanför fönstren för att inte få in kalluft? Aj, aj, inte bra. Det betyder att du stryper inflödet av frisk luft och luften väljer bara en annan väg istället som till exempel via brevlådeinkastet eller otätheter mellan fönster och karm. Den totala upplevelsen i lägenheten blir att det upplevs dragigt och kallt.
- Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Helt i sin ordning! Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp igen.
- Är elementet varmare nertill och kallare upptill? Aj, aj, kan vara luft i elementet – GÖR EN FELANMÄLAN!
- Är du en person som tycker det är skönt att vädra? Öppna hellre fönstret ordentligt under en kortare tid än att ha fönstren på glänt hela tiden.
Hoppas att dessa tips ska hjälpa dig till ett bättre inomhusklimat.
Individuell vattenmätning
Nu kan du själv påverka dina vattenkostnader
Med individuell vattenmätning betalar du endast för det vatten du använder. Förr ingick vattenkostnaden i hyran. Numera är kostnaden för din lägenhet uppdelad i två delar; en för hyra, och en för vatten.
I din bostad finns upp till tre mätare för individuell mätning. Varje mätare läses av varje månad. Har du fler mätare slås förbrukningen från samtliga mätare ihop. Förbrukningen och kostnaden redovisas på din hyresavi.
Hur mycket vatten du förbrukar handlar mycket om vanor och hur stort ditt hushåll är. Med individuell mätning kan du påverka dina vattenkostnader. Genom att till exempel minska duschtiden från femton till fem minuter sparar du sex kronor per dusch.
Mer information om vattenförbrukning i hushåll finns på www.boverket.se och www.energimyndigheten.se