fbpx
Välj en sida
  1. Hem
  2. Om Kumla Bostäder
  3. Mufflon, Sittbänken och Ljusfångaren

Mufflon, Sittbänken och Ljusfångaren

Skulptören (och målaren, grafikern): Göran Persson, Karlskoga
Plats: Klockarbacken

Så här berättar Göran Persson om sina tre stenskulpturer;

”Jag fastnade för Bohusgraniten från Ävja, som är yngsta granitsorten i Sveriges urberg, ungefär 900 miljoner år gammal. Jag jobbade mycket målinriktad: följde slumpen och samtidigt utgångsidén, men hela tiden gällde det att lyssna på stenen, liksom när man täljer i trä. Så fick jag fram Mufflon och det gläder mig att barnen gillar att använda den som leksak.”

Lika användbar är Sittbänken, som Göran har skulpterat fram ur det mycket gamla men vanligast förekommande Ekebergs marmor från Närkes Glanshammar: ”Bänken bjuder in till en stunds vila eller meditation. Dels har den en slät högblank yta, som är särskilt tilltalande efter regn, när de fina åldringarna syns bättre. Den övriga ytan är grovt hyggen och rå.

 Även Ljusfångaren skulpterades ur samma block Ekebergs marmor: ”Borrningen följdes av kilningen varvid blocket spräcktes utefter den så kallade kilsömmen.  Ytorna slipades slätt under vattenbegjutning så att alla märken efter kilning försvann. Flera av sidorna krysshamrades och kanthöggs för att få en mer levande yta. På några sidor sågades spår i marmorn, varefter uppstådda lamellerna sågas bort. Den ljusa marmors ytan har jag låtit tillkomma för att skuggan skulle framträda bättre”.

De samtliga tre konstverken köptes in av Kumla Bostäder 1997 och finns i dag att beskåda i Klockarbacken.