fbpx
Välj en sida

Skohörnan

Konstnär: Ulla Viotti
Plats: Köpmangatan 19

I Kumla finns det mer skomakare än folk, står det i djuptryck i skulpturen i tegelsten på Skohörnan (2006), en arkitektonisk installation i tegel. Konstverket står vid en korsning mitt i staden och är kanske framförallt menad som historisk fokus på skoindustrin, som genom flera årtionden haft stor prägel på Kumlas framväxt och nutida utseende. Den första skoindustrin i Kumla startade 1895. Året 1930 fanns det 122 fabriker i Örebro län. Nu finns det tio skotillverkare kvar i landet, varav två i Kumla. Sveriges Skoindustrimuseet i Kumla öppnades 1986.

Varför har Ulla Viotti skapat den i tegelsten, så kallt, så hård. Inte bara för att den är hennes material, men kanske även för att länka till det hårda handarbetet? Säkert också för att minnestecknet ska hålla ut långt i tiden.

I hennes skapande var Ulla Viotti tvungen att utgå ifrån materialets egna, naturliga men även historiskt betingande villkor. Och det har hon uppenbart lyckats med i den här gestaltningen; hon har kopplat ihop konsthantverk, det skulpturala och arkitektoniska till ett nytt sammanhang.

Med detta jordnära arbetsmaterial har hon nått ett suggestivt formspråk. Färgen på tegelstenen påminner om järnhalten i jorden och den som används till färgning av lädret. En stående och en liggande sko, placerat i fokus för den som vill förstå platsens historia och därmed sin egen närvaro.

Hennes konst finns även i kyrkorum, bibliotek, banker, sjukhus, samlingar och i skulpturparker, såsom Konst på hög. Förutom i Europa har Ulla Viotti sedan 1960 haft utställningar i Afrika, Australien, Asien och Nordamerika.