fbpx
Välj en sida
  1. Hem
  2. Du som bor hos oss
  3. Hyra ut i andra hand

Hyra ut i andra hand

Om du ska studera eller arbeta tillfälligt på en annan ort som inte är pendlingsbart enligt hyreslagen går det bra att hyra ut din lägenhet i andra hand. Likaså om du och din partner ska flytta ihop på prov.

Om du vill hyra ut i andra hand måste du alltid ansöka och få det godkänt av oss först. Din ansökan måste vara skriftlig, och blanketten finns längst ned på den här sidan.

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas

Det är inte tillåtet att hyra ut din bostad i andra hand utan vårt godkännande. Den som hyr ut utan godkännande riskerar att förlora lägenheten. Det har dessutom kommit en ny lag som kan ge fängelse om du hyr ut din lägenhet olovligt.

1 oktober 2020 skärptes lagen, tänk därför extra på detta innan du hyr ut din lägenhet i andra hand:

  • Andrahandshyresgästen har inte något besittningsskydd till lägenheten – alltså, han/hon kan aldrig göra anspråk mot oss att för egen del överta hyresrätten till lägenheten exempelvis om du skulle säga upp lägenheten.
  • Under tiden du hyr ut lägenheten i andra hand, så fungerar du som hyresvärd mot hyresgästen som hyr i andra hand. Kumla Bostäder har enbart en relation som hyresvärd, den är med dig som är vår hyresgäst.
  • En överenskommelse om uthyrning i andra hand skrivs i maximalt 12 månader inklusive uppsägningstid
  • Vid provboende ska intyg på adressändring bifogas. Den som vill hyra bostad i andra hand måste även uppvisa gällande hemförsäkring. Ansökan utan hemförsäkring eller intyg returneras.
  • En uthyrning i andra hand kräver hyresvärdens godkännande. Handläggningstiden är cirka 2 veckor från inlämnad ansökan till hyresvärden. Godkänner hyresvärden ansökan så upprättas ett skriftligt avtal om rätt till andrahandsuthyrning mellan hyresvärd och hyresgäst.
  • Avslår hyresvärden ansökan kan hyresgästen ansöka hos hyresnämnden om att få hyra ut i andra hand. Vidare kan hyresgäst, efter beslut i hyresnämnden, bli återbetalningsskyldig till andrahandshyresgäst om överhyra tas ut.

Om du har frågor – kontakta oss på 019-58 88 00, alternativt på info@kumlabostader.se

Ansökan om andrahandsuthyrning