Kompostering och matavfall
Matrester blir biogas som omvandlas till fordonsgas
Som hyresgäst hos Kumla Bostäder bidrar du till en bättre miljö. Tillsammans med alla andra hyresgäster är du sedan flera år tillbaka med och källsorterar. Det minskar sopberget.
Det är hur enkelt som helst. Av oss får du ett kompostpaket med speciella papperspåsar och ett brunt kompostkärl. I påsarna slänger du avfall som till exempel matrester, frukt och grönsaker, kaffesump och hushållspapper. Det vill säga sådant du inte kan slänga i någon av de andra fraktionerna i ditt miljörum. När påsen är lagom fylld (inte ända upp) stänger du den noga och lägger den i kompostkärlet på avsatt plats.
Matavfallet blir till biogas
Matavfallet körs direkt till Karlskoga Biogasanläggning. Biogasen kan användas till fordonsbränsle eller till uppvärmning. Under år 2012, då Kumla kommun införde systemet, samlades 377 ton matavfall in vilket motsvarar 13 949 liter bensin i hela kommunen. 2017 samlades det in 1025 ton matavfall vilket motsvarar 34 542 kubikmeter biogas som kan ersätta 37 925 liter bensin. Vi går med andra ord helt åt rätt håll och där är du som hyresgäst hos Kumla Bostäder absolut med och bidrar!
Ett stort tack för att du källsorterar!
Exempel på komposterbart matavfall:
- Alla matrester, råa och tillagade
- Kött och fisk samt skaldjur
- Mejeriprodukter
- Frukt, grönsaker och äggskal
- Bröd, kakor, snacks och godis
- Kaffesump och tepåsar
- Blommor (snittblommor)
- Hushållspapper och servetter
- Andra organiska livsmedel
- OBS! Lägg aldrig plast och plastpåsar i det komposterbara avfallet!
Tips för att undvika bland annat flugor och lukt:
- På sommaren är det bäst att placera kompostkärlet i skuggan och rengöra det med jämna mellanrum.
- Rent kärl är det bästa sättet att undvika flugor och lukt.
- Låt matresterna rinna av innan de läggs i papperspåsen.
- Lägg gärna i använda servetter och hushållspapper i påsen för att suga upp vätska.
- Matrester som lätt luktar illa, till exempel räk- eller kräftskal bör sköljas i kallt vatten. Låt sedan vattnet rinna av och slå in skalen i tidningspapper innan du lägger dem i papperspåsen.
- Papperspåsen bör aldrig fyllas över den markerade linjen. Det är viktigt att vika ihop och stänga påsen noggrant. Så länge flugorna inte kommer åt matresterna så kan de inte lägga ägg.
- Även om du inte har så mycket avfall bör du gå ut med påsen var 3:e till 4:e dag.
Källa: Kumla kommun