fbpx
Välj en sida

Vd:n har ordet – i spåren av Covid-19

apr 6, 2020

I spåren av Covid-19

Många lokalhyresgäster har blivit hårt drabbade i spåren av Coronaviruset. Från fullbokade salonger eller restauranger till nästan inga kunder alls på endast några veckor. Fler branscher kommer att påverkas. Det är många som är oroliga och flera röster höjs för att man ej skall behöva betala hyra alls.

Svårigheten med det är att vi flyttar problemen från en bransch till en annan. Om ingen behöver betala sin hyra kommer fastighetsbolagen att få stora problem eller till och med gå i konkurs. Generellt är kommersiella lokaler en förutsättning för en levande stadskärna och skapar bättre bostadsområden med ett utbud av service och produkter till våra hyresgäster. Vi är därför väldigt måna om att hjälpa till. En akut åtgärd som vi redan idag erbjuder är att ge kommersiella hyresgästerna anstånd med hyresinbetalning för de som är i behov av det.

Vad gäller bostäder så är situationen ej lika akut i dagsläget vilket kan förändras över tid. För bostadshyresgäster finns i grunden ett bättre skyddsnät. Den som blir sjuk får ersättning och för den som blir arbetslös finns a-kassa. Därutöver finns socialtjänsten i vår kommun vilka vi har ett nära samarbete med. Vi erbjuder redan idag anstånd och avbetalningsplaner och har en tro om att detta kommer att öka. Genom vår branschorganisation Sveriges Allmännytta driver vi frågan om ett tillfälligt bostadsbidrag för de bostadshyresgäster som hamnat i kris på grund av Covid-19.

Kumla Bostäder AB ägs av Kumla kommun. Dock är ej vårt bolag skattefinansierat varför vi inom fastighetsmarknaden är ett bolag likt alla andra om än att vi är en allmännytta. Vi kommer att bidra med det vi kan till de utsatta i denna kris men fler behöver hjälpa till. Tillsammans kan vi göra skillnad för individen, företagarna och stadens bästa.

Anne-Lie Carlos Jeansson

vd Kumla Bostäder AB